söndag 9 augusti 2020

Söndag 9 augusti 2020. Vildmarksvägen levererar vattenfall.

Gårdagskvällens åskoväder medförde även ett väderomslag. Från den goda sommarvärmen sjönk temperaturen till mellan nio och fjorton grader. Och lite regn dessutom. Men det hindrar än så länge inte vårt turistande norröver.



När vi körde ut från vår övernattningsplats spankulerade en tjäderhöna med fem kycklingar på vägen. Till slut makade dom sig åt sidan så vi kunde passera.





Än så länge verkar det bara vara planer.



Åkerbär, Norrbottens landskapsblomma och släkt med hallon.



På väg mot Gäddede hade vi sjöar som förde det vatten som så småningom skulle passera under Strömsundsbron.



I Bågede lämnade vi asfalten för att köra drygt tre mil på halvtaskig grusväg.





Det var värt skumpet för Hällingsåfallet var verkligen sevärt.
Vattenfallet ligger i Hällingsån och är 42 meter högt. Ån forsar vidare genom en 800 meter lång kanjon. Den djupa klyftan är troligen en sprickzon i skifferberget som vidgats under den senaste istidens avsmältning för cirka 9 000 år sedan. Mellan de branta och över 50 meter höga klippväggarna står en ständig vattendimma. Den fuktiga miljön har gett upphov till en särpräglad Moss- och lavflora. Tio hektar av området kring vattenfallet är ett Natura 2000-område. (Wikipedia)



Vi fortsatte på grusvägarna till Gäddede som ståtar med världens största snöskoter. Om än bara ett attrappbygge. Men såpass märkvärdigt att det kom med i Guinness rekordbok.









Nästa vattenfall var Brakkåfallet. Ån har här skurit sig ned genom skifferberggrunden och det bildas fantasieggande mönster. I turistbroschyrerna talar man om att bada här. Vi var inte trakterade av att doppa tårna i detta kalla smältvatten.







En bit längre norrut kikade vi på Gaustafallet. Här dånade forsen och vattendimma steg upp från den. Vi såg även rara orkidéer. Jungfru Marie nycklar.







Strax innan Stekenjokk ligger Vildmarksvägens högsta punkt. Vi byter även län och kommun.





Det varnades för ren men vi såg inga.











En hel del husbilar skulle nog övernatta i Stekenjokk.



Den här bommen är stängd mellan 15:e oktober och 6:e juni. Vägen över Stekenjokk snöröjs inte och är stängd pga stora snömängder på fjället.





Vi tog oss ner till lägre nivåer och fann en camping i Klimpfjäll. 🚐💨



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar