fredag 14 juni 2024

Fredag 14 juni 2024. Genom Bergslagen och in i Dalarna.

Efter att ha vaknat i Karlskogas förorter under vackertvädermoln tog vi en liten promenad till badstranden. Här kommer det snart att krylla av badsugna när vattentemperaturen stigit till angenäm nivå.

 Tidig morgon och utsikt över sjön Möckeln.  



Första stoppet för dagen blev vid en gammal gran som till och med är skyddat som ett fornminne. Den ser speciell ut eftersom grenarna har snurrat sig runt den egna stammen, det ser jättekonstigt ut. Granen står cirka hundra meter från vägen och vi hittade den enbart för att det fanns en geocache alldeles intill. Se där, ännu en bra anledning att utöva geocaching!




Nästa stopp blev Loka Brunn. Här vistades troligen societetsdamer och dito herrar på den tiden den begav sig att dricka brunn. Här finns många fina byggnader kvar som vittnar om den tiden. I dag är det ett spa och konferensanläggning här. Allt har sin tid. K läste fel på den översta skylten och undrade var Doktorn Såsen hade sitt hus...


Lite bort i bakom hela anläggningen står en Sparktall. Här kan den hugade testa sin vighet (välj själv aktivitet). Det sägs också att Gustaf III ska ha ristat in sina initialer i tallen. Låter lite för bra för att vara sant? Tallen är visserligen ståtlig, men är den verkligen nästan 250 år? C testade i alla fall vigheten (han står kvar där än i dag)


Ett ordentligt stenkast norr om Loka ligger Grythyttan. Inte bara känt för poshiga trädgårdsmöbler utan även för måltidsakademien. Denna är knuten till universitet i Örebro och här kan högskolepoäng intjänas i måltidskunskap och gastronomi.

Huset är den svenska paviljongen under världsutställningen "Expo92" i Sevilla. 

Vi höll oss en god stund i utkanterna av Grythyttan och geocachade. Vi hade nämligen löst ett tiotal riktigt roligt kluriga mysterys. För att få fram koordinaterna måste man lista ut vilka namn som döljer sig i omskrivningarna. "Dryck för sjöfågel" blev svan-te, alltså Svante. "Betrakta röstmyntet" blev Se-bas-tian. "Ej krig" - Fred, det var enkelt... Klarar ni Marsalavaluta, Snöfri förbindelselänk eller 610? De tre först öppnade rätta lösningarna får hedersomnämnande i bloggen.



Grythyttan visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap. Pietetsfullt bevarad bruksmiljö som inte helt förstörts av kommersiella krämare.


Här finns ett Cornelismuseum. Oklart vilken anknytning trubaduren hade till orten.


Litet samhälle, liten vandalism?




Kyrkan i Grythyttan från 1632. Sedan dess har den byggts om och renoverats ett antal gånger.


Dalahästar flankerar ingången till ICA i Vansbro. Där inne kunde vi inte motstå en lokal variant av falukorv. Vi återkommer med smaktest i senare utgåva av Plåt-Tinas irrfärder. 




Solen började dala och det gällde att hitta ett ställe att knoppa in på. Vi svängde av stora vägen bortom Malung och korsade Västerdaläven. Efter några kilometer grusväg och tvåhundra meter nyplöjd åker var vi framme vid lägerplatsen för natten. Utsikten över Västerdalälven i solnedgången är högst njutbar.
🚐💨🌻



2 kommentarer:

  1. Kan bara säga "Sverige är fantastiskt". Man hittar guldkorn överallt bara man svänger av stora vägen. Grythyttan tyckte jag också om när vi var där (2019??). Vi åt lunch på restaurangskolan. Det smakade bra!
    Jag har ingen omedelbar lösning på mystordleken. Koncentrerar mig på att packa det sista för vår resa i stället (efter att ha läst ett avsnitt till av Plåttina).
    Ha en fortsatt bra resa!

    SvaraRadera
  2. Han er flink til å sparke fra seg, han C. Koselig gammel miljø dere har fanget på kamera. Ang. oppgavene: her tror jeg vi må dra språkforvirringskortet, vi er jo norrbaggar, og da er sånne ordspill utrolig vanskelig på ett fremmed språk. Fortsatt god jakt på gjømmor. A+SE

    SvaraRadera