fredag 21 juni 2024

Fredag 21 juni 2024. Treriksröset.

Det är midsommarafton. Ett mål för denna resa var att ta sig så långt upp i Sverige som det går. Det vill säga Treriksröset där gränspunkterna mellan Sverige-Norge-Finland möts. Det var därför vi övernattade i Kilpisjärvi. Första båten över sjön Ylinen Kilpisjärvi går klockan 10. Vi hängde på låset. 



Sjön ligger näst intill spegelblank och de båda båtarna Maria och Malla ligger och väntar på dagens knog.




Ute på sjön var vågorna större men båten gick som ett strykjärn genom vattnet. Ingen risk för sjösjuka.



Väl framme vid den andra bryggan blev det en trekilometerspromenad till röset.





Det togs bilder. Var och en för sig till en virtuell geocache och så en med oss båda. Vi fick hjälp att ta den sista bilden av en vältränad dansk. Han startade här sin femtiodagars vandring ner till trakterna av Åre. Hatten av för bedriften och beslutsamheten.




Nuvarande Treriksröse är från 1926. Det är helt omgärdat av vatten och metallgretingar ligger från fasta land  ut till röset. Eftersom två båtlasters resenärer kom fram nästan samtidigt blev det lite trängsel en stund.





Vägen fram och tillbaka var till största delen lättgången. Några partier var antingen steniga eller sanka.



I hamnen i Koltaluokta väntade M/S Maria på att föra oss tillbaka till Kilpisjärvi.




Lite rara fjällväxter fick vi se.



På väg söderut mot Karesuando passerade vi åter Finlands vägnäts högsta punkt vid Moutkatakka.


Vi landade på campingen i Karesuando ett par timmar senare. Tillbaka i Sverige alltså. Efter den raska promenaden var det gott att få duscha anständigt, varmt och länge. Eftersom det är midsommarafton består kvällens middag av klassisk svensk midsommarmat, det vill säga nypotatis kokt med massor av dill, matjessill, gräddfil och gräslök. Samtidigt pågår en aldrig avslutad fajt mot ettriga mygg som verkar ta sig in i Plåt-Tina på något underligt sätt. Nu står vi inte ut längre utan laddar Mr Mosquito. En midsommarafton att minnas, på flera sätt.



När nätterna är ljusa och solen aldrig går ner kan det bli en sen nattpromenad innan sänggåendet. Strax innan midnatt är det ljust som mitt på dagen. 

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. "På väg söderut mot Karesuando", den meningen stöter man inte på så ofta :)
    Ni verkar haft en minnesvärd midsommarafton, även om ni missade midsommarstången. Kul med besök vid treriksröset. Där har jag inte varit, men min farmor och farfar sa att det inte var så mycket att ha. Haha!

    SvaraRadera