torsdag 20 juni 2024

Torsdag 20 juni 2024. Icehotel i Jukkasjärvi och mot Kilpisjärvi, Finland.

Ytterligare en dag gryr i midnattssolens land. Vi kommer att fortsätta norröver efter en liten avstickare mot Kirunahållet.



Morgon på Gällivare camping. Vi står som nästan ensamma svenskar. Endast en riktig entusiast med militär terränglastbil har samma regskyltar som vi i omgivningen.
















Avstickaren var till ishotellet i Jukkasjärvi. Varje rum är en liten konstutställning med unika skulpturer och teman. På kvällen blir det hotell av utställningen. För dryga pengar får man sova på renskinnsfällar i fem minusgrader. Känns inte så lockande. Trots att vi pälsat på oss frös vi efter en stund. Vi kände respekt för de besökare som gick omkring i kylan iförda endast shorts.




Bortom ishotellet ligger Jukkajärvis kyrka. En liten klenod där klockstapeln även tjänar som portal.




En geocachinguppgift under denna resa är att kvalificera oss till en cache som kräver minst ett fynd på varje uppslag av Motormännens vägatlas över Sverige. Vi saknade fem uppslag i västra delarna av norrland. Avstickarna till Ammarnäs och Sjöfallet gav några. Det sista var längst upp i norr och strax innan Karesuando fann vi till vår glädje den sista pusselbiten. Olyckligare var nog den fiskare som tappat gäddan.




I Karesuando besökte vi Laestadius pörte och statskyrkan.


Skyltar med mängder av destinationer till världsmetropoler men inte att Alingsås ligger 150 mil bort.




In i nytt land och vi kör till Kilpisjärvi tio mil bortom Karesuando. Dagens matblogg bjuder på parisare som visade sig vara falukorv med lite större diameter än vanligt. I morgon satsar vi på en båttur. 

🚐💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar