måndag 24 juni 2024

Måndag 24 juni 2024. Kalix utan löjrom.

Nu har vi definitivt vänt kylaren mot söder men har ingen brådska. Sovmorgon och sedan bar det av.





Vi gjorde ett stopp vid Vassholmen i Kalix. Det är en ö som ligger mitt i Kalix älv. Här fanns ett skilje från slutet av 1800-talet till 1977. Det flottade timret sorterades och buntades här för vidare trasport till sågverken. Ön var komplett med allt som behövdes för verksamheten. Snickeriet byggde bl a båtar och smedjan gjorde alla järndetaljer som skiljet krävde. Nu är det flottningsmuseum med café och utomhusscen.





Nästa anhalt blev Gammelstads kyrkstad. Den ligger något norr om Luleå och är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Kyrkstaden har funnits åtminstone sedan 1500-talet och det var här långväga kyrkobesökare bodde under kyrkbesöken.


Efter kyrkstaden blev det litet stopp för att fylla på matförråden. Där såg vi detta ekipage från Norge. Plåt-Tina är en liten husbil men det kan ibland vara knepigt att komma fram. Vi såg när dom körde ut och det var inte helt enkelt att ratta runt alla rundningsmärken.




Sedan var det inte långt till Luleås centrum. Vi var här för fyra år sedan och stadsparken har fått en ordentlig ansiktslyftning sedan dess.





En virtuell geogömma förde oss till domkyrkan. För att logga den måste man besöka samtliga Sveriges femton domkyrkor. Två av dessa är Kalmar och Mariestad som är domkyrkor trots att de inte har egna stift. Vi börjar utmaningen i norr och får se hur och var den tar oss. K poserar på efterfrågad plats i Luleå. Kyrkan renoveras utvändigt. Fogar och en del tegel byts sedan en tidigare renovering för cirka fyrtio år sedan inte föll väl ut. Man använde då tegel som inte höll måttet och nu måste en del göras om. Arbetet startade 2020 och ska vara klart 2026.


Brandfors magasin är en av få bevarade äldre byggnader i Luleå. Den uppfördes 1901 som lagerlokal till ägarens maskin- och järnaffär. Nu ligger huset inklämt mellan nyare, och fulare, byggnader.



Det verkar som vi har fått en förkärlek till stora asfaltplaner? Statistiskt stämmer det inte men den här tilltalade oss och ligger vid Ormberget och här finns motionsanläggningar för luleborna. Lugnt och tryggt, passar oss som hand i handske.

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. Nu verkar värmen ha hittat er, eller tvärt om. Ni besöker flera välbekanta landmärken på geocachingkartan.
    Ta det lugnt söder ut!
    /Camilla

    SvaraRadera