lördag 22 juni 2024

Lördag 22 juni 2024. Tomten bor i Rovaniemi.

De senaste dagarna har vi tillbringat i norra Sverige och Finland. Vi var förberedda på att det skulle kunna finnas en och annan mygga, men det skulle ändå ordna sig. När vi gjorde den förra norrlandsturen 2020 övernattade vi på campingen i Sorsele och fick den natten inte sova många minuter. Det kom ständigt in nya myggor allteftersom vi försökte minimera antalet inne i Plåt-Tina. Då fick vi det goda tipset att köpa en Mr Mosquito. Det tog oss resten av den semestern för att få tag på denna mojäng. Till råga på allt hade någon snott de små kuddarna som får det hela att fungera. Vi fick klara oss utan Mr Mosquito den semestern. Perkele!



Mr Mosquito har åkt ut och in i Plåt-Tina sedan dess och inte blivit testad i verkligheten. Förrän nu. Nu har både vi, Mr Mosquito och den elektriska racketen fått bekänna färg. I går kväll i Karesuando var myggen helt för jäkliga och vi fajtades med dem hela kvällen. Vi förlorade den matchen ända tills vi startade upp Mr Mosquito. Vad det är som gör den så effektiv har vi ingen aning om. Men vi lever och har hälsan medan myggen dör som flugor. En kudde varar en hel natt och vi får vår nattsömn helt ostörda. Magi! Den gamla racketen köptes för en tia för en massa år sedan och har dödat många tusen mygg sedan dess. Många gånger bättre än en manuell flugsmälla. Högspänning i trådarna kremerar snabbt och effektivt de små marodörerna. Frågan är var man hittar en ny om denna skulle sluta att fungera.


I dag blev det en resa ner till Rovaniemi och myggorna plågar så fort vi stannar och kliver ur bilen. Ett stopp var emellertid vid Muonio där vi försökte hitta en multi som startade vid en kyrka och ett monument över offren från senaste världskrig.












Rovaniemi är hemvist för tomten. Säger dom. Nåväl, polcirkeln går en bit norr om staden och där har man byggt upp ett gigantiskt tomteland som drar horder med turister från hela värden. Här vet dom hur en slipsten ska dras.

Vi var nöjda med att bara strosa runt en stund och titta på spektaklet. Så här sommartid är det lågsäsong och tomten verkar ha tagit lite ledigt. Vi gick in och letade men han gick inte att hitta någonstans. Annars går det bra att låta sig fotograferas tillsammans med tomten och betala en ansenlig slant för att få med sig fotot hem. Om det inte räcker så kan en köpa tomtar och annat (skräp?).

En bit bort från tomteparken fanns en geocache som vi siktade in oss på och tog en kort promenad. Ute på en mosse, tack och lov relativt torr just nu, finns tre gigantiska hjortron (hilla på finska). Cachen hittades och kunde signeras.




Vi övernattar på en parkering till en sporthall i Rovaniemis södra utkanter. Kan förhoppningsvis bli lugnt och stilla, inga däckspår efter burn-outer i asfalten.

Plåt-Tinas berömda fisksoppa serverades som middag. Ni har säkert sett den i olika tappningar under ert bloggläsande. Och så är det, soppan är under ständig förvandling. P-T restaurang & Co har två förebilder i köket. Cajsa Warg och farbror Melker i Saltkråkan. Deviserna är "man tager vad man haver" och "efter behag". På så sätt har fisksoppan blivit en skaldjurssoppa men grunden är densamma. Här är det senaste receptet (juni 2024):

1 gul lök
3 basiga (stooora på götebosska) vitlöksklyftor
1 broccoli
1 burk kräftstjärtar
1 burk musslor
1 burk crème fraiche
lite olja
grönsaksbuljongpulver Renée Voltaire
rökt paprikapulver
cayennepeppar
svartpeppar

Hacka/skiva/dela lökarna.
Dela broccolin, även stammen är ätbar!
Värm oljan och fräs kryddorna i en kastrull.
I med lök och fortsätt fräsa några minuter med lite lägre temperatur. Vitlöken blir besk om den får färg.
Häll i lite spad från burkarna, späd med vatten om det behövs.
I med brockolistambitarna och koka på svag värme. En stund senare i med resten av broccolin.
När grönsakerna har fått ätkonsistens åker mejeriprodukten i och rörs om.
När soppan är varm igen åker skaldjuren i.
Värm till ättemperatur och njut soppan med något gott till. Och glöm inte den nymalda svartpepparn. Bon appetit!

Nu laddar vi Mr Mosquito och håller tummar och tår för en myggfri och lugn natt.

🚐💨🌻


1 kommentar:

  1. Jag kan meddela att det finns mygg även i Ungern. I går stötte vi på horder av dem när vi var ute på nattspår. Det finns även lite kvällsmygg på campingen, men de håller sig oftast utanför husbilen.
    Bra att höra att Mr Mosquito fungerar. Jag har hört det förut men det har inte blivit av att vi köpt någon än.

    SvaraRadera