lördag 29 juni 2024

Lördag 29 juni 2024. Jungfrukustvägen.

Vi vaknade upp på parkeringen i Söderhamns södra utkanter till strålande solsken. Regnet från i går var borta och temperaturen hade stigit märkbart. Vår fäbless för grusparkeringar fick sitt lystmäte. Perfekt när det ändå ska regna en hel kväll och perfekt en solig morgon när vi ska dra vidare. 



Vi tog en liten sväng på stan innan vi fortsatte mot söder. Här är kyrkan om än inte från sin bästa sida med stolpar och träd mitt i blickfånget.


Nästa kyrka blev Sandarne. Naturligtvis låg det en geocache här som lockade oss. I ärlighetens namn ska vi väl erkänna att vi aldrig hade åkt hit om det inte  hade funnits en geocache här. Den bistra sanningen måste ibland ut i ljuset. 



Vidare på färden kom vi till Axmars brygga. En populär destination för husbilsåkare. Vi lockades av bruksmiljön och kulturhistorien 😇. Axmars järnbruk anlades 1671 och var i bruk till de första åren på 1920-talet




Det sög i fikatarmen och vår vana trogen såg vi till att hitta en kyrkoparkering med en geogömma. Alla primärbehov tillfredsställdes på en gång. Det blev Hamrånge kyrka i Bergby några mil norr om Gävle.







Sista anhalten av rang innan nattläger var Forsmarks bruk. De flesta förknippar väl detta namn med kärnkraft. Men man får inte glömma att denna ort varit en i raden av otaliga järnbruk i mellansverige. Forsmarks bruk har gjort järn och stål sedan åtminstone 1500-talet. Ägarskapet har skiftat genom åren och verksamheten upphörde på 1890-talet. Sedan 1975 ägs området av Forsmarks kraftgrupp och samma år byggnadsminnesförklarades det.







I morgon bitti åker vi ombord på färjan till Eckerö på Åland från Grisslehamn. Vi planerade (för en gångs skull) och bokade plats på en ställplats i Hargshamn för att kunna fylla färskvatten och tömma toan och gråvattnet. En anständig och lång, varm dusch stod också på önskelistan. Väl framme i Hargshamn fick vi av den unga sommarjobbaren veta att vi fick välja ställplats där det fanns plats. Inte kunde vi tro att vi skulle få den allra finaste platsen med trädäck och första parkett till den långsamma solnedgången över Östersjön. Årets hittills finaste ställplats, i alla fall när det gäller utsikten. I kväll blir det lite tidigare till kojs eftersom vi måste komma i tid till färjan. 

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. Inte för att det är något fel på grusparkeringar, men den senare platsen ser ju ett (eller många) strå vassare ut!
    Ha det så gott på Åland. Nytt geoland kanske?
    /Camilla

    SvaraRadera