söndag 23 juni 2024

Söndag 23 juni 2024. Hårdrock, Alvar Aalto och Angry Birds.

Efter frukosten rullade vi ner från höjderna och tog oss in till Rovaniemi centrum. Det var söndag förmiddag och folktomt, passade oss perfekt. Och nu var dessutom temperaturen på lagom T-skjortenivå för första gången på länge vilket kändes mycket skönt. 



Lordis torg. Ja, ni läste rätt. Sampotorget bytte namn efter att hårdrocksbandet Lordi vunnit ESC 2006. Samtidigt blev bandmedlemmarna hedersmedborgare i staden. K var aningen starstrucked eftersom hon gillade deras låt vääääldigt mycket. Hon provade alla händerna, de här passade bäst!

Rovaniemi har relativt ny bebyggelse. Få hus står kvar sedan retirerande tyska trupper 10-16 oktober 1944 bränt ner i stort sett hela staden. Dessutom sprängdes ett ammunitionståg som innehöll 400 ton sprängmedel den 14 oktober vilket ödelade stora delar av centrum.

Vid återuppbyggnaden anlitades den kände finske arkitekten Alvar Aalto (1898-1976) som ritade en helt ny stadsplan som det nya Rovaniemi efter hand byggdes upp efter. Det sägs att Aalto utformade stadsplanen så att den på kartan liknade en ren. 




Vi läskar oss med säsongens andra glass i utkanterna av Lorditorget. Om vi ska vara helt ärliga så smakade glassen nästan ingenting. De finländska glassmakarna skulle behöva ta sig en tur till Triumfglass i Partille och få ett par lektioner (eller till någon annan god svensk glassmästare, det finns ju så många). Och det är ju så roligt med det finska språket. Butiken Brillet kanske säljer glasögon?



Finland är moderland för Angry Birds, i alla fall var spelskaparen härifrån. Ett pusselspel för mobiler och spelkonsoler. Passande finns en lekpark på temat i Rovaniemi.


En earthcache lockade oss en bit från lekparken. Här finns tre olika stenbumlingar som fiskats upp ur älven. Och det är tre olika stenarter. Nu hoppas vi att CO godkänner våra svar så att vi får logga "hittat".



Och så var det Alvar Aalto då. Inte nog med att han hjälpte Rovaniemi med en ny stadsplan efter branden 1944. Han ritade även flera byggnader i staden, t ex biblioteket, teaterhuset och förvaltningshuset som syns på bilderna. Aalto är nog annars mest känd för oss svenskar med den vågiga glasvasen och för att ha ritat Finlandiahuset i Helsingfors.


En kraftverksdamm på vägen mellan Rovaniemi och Tornio. Det är gott om vatten i Kemi älv och överskottet bräddas av.



I Tornio fick vi stifta bekantskap med denna jättelika lax som kallas Kojamo. Skulpturen är skapad av Pekka och Teija Isorättyä till Tornios 400-årsjubileum 2021.


Invid laxen fanns även denna pelare i rostfritt. Kan det ha med att Outokumpu tillverkar rostfritt stål i Tornio?


Tornio kyrka, lite speciell.



Vem har sagt att finska är besvärligt och svårt att förstå? Antingen är det lättförståeliga piktogram eller så tar man ett svenskt ord och lägger till ett i. Vi har sett Poliisi och Tulli. Och så sandi. Fast inte glassi som det borde utan jäätelö.  Och vill man ha en glasstrut så blir det jäätelötötterö. Det är ju rena rövarspråket!





Vi längtade hem en aning och åkte över Torne älv för att bo i Haparanda hamn. Efter lite mat tog vi en promenad ut på piren och tittade ut över Bottenviken. Kan nog bli några droppar regn i natt?

🚐💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar