fredag 28 juni 2024

Fredag 28 juni 2024. Sveriges mittpunkt.

Färjebiljetten bokad till söndag förmiddag. Det innebär att vi måste avverka en hel del mil till Grisslehamn. Tidig morgon, nåja allt är relativt, och Högakustenbron låg inbäddad i dimma.


Innan vi hann ge oss av hade molntussarna dragit sig undan.




Vi har börjat på en virtuell geocache som innebär att vi ska besöka landets femton domkyrkor. Härnösand var nummer två i raden. 






En lång märklig och förfallen huslänga i Viskan vid Ljungans strand. Den figurerar i spelfilmen "Miraklet i Viskan" från 2015. Lite stjärnspäckad med Rolf Lassgård, Ingvar Hirdwall, Marika Lindström och Lia Boysen. Den har undgått oss men det finns nu anledning att nosa upp den.


Alldeles efter huslängan korsar vi Ljungan på en lång smal bro. Inga möten här inte.




Sverige har flera mittpunkter eftersom man kan mäta på olika sätt. En av dessa är Flataklocken dryga milen söder om Torpshammar. Turligt nog ligger den på en bergstopp med milsvidd utsikt runt om. Där finns även en kaffestuga som serverade oss en kopp. Extra gott för oss efter två veckor med frystorkat snabbkaffe. 


Vi fick även se en liten fågel som nog inte mådde riktigt bra. Den burrade ned huvudet och verkade apatisk. Mums för Mickel eller Pentti. 





Ersk-Matsgården är en bevarad representant för hälsingegårdar, byggda som ensamgårdar från mitten av 1800-talet. Här stannade vi till för en kort Adventure Lab innan regnet var över oss. Resten av färden mot Söderhamn, där vi bor i natt, var i ösregn med blixt och dunder runt om. Svensk sommar, vi är vana. 

🚐💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar