lördag 15 juni 2024

Lördag 15 juni 2024. Härliga Härjedalen.

Vi fortsätter resan norrut. Men först en rejäl frukost.



Frukost i husbilen. Nu går de sista sista av K:s hembakade surdegsfrallor ner i magarna. Naturligtvis måste det vara grönsaker på men C vill ha dem i koncentrerad form.


I Limedsforsen finns en staty över Limas store son - Sixten Jernberg. Ett odödligt namn inom svensk längdskidåkning.



Vid rastplatsen finns också ett minimuseum med fyra snöplogar från Lassarsmedjan. Tillverkning och utveckling startade 1925 och verkstaden sysselsatte ett tag upp emot 30 man, en storindustri i trakterna. Men man följde inte med i utvecklingen av plogar och verksamheten tynade bort under femtiotalet.


Limedsforsen ligger naturligvis vid Limedsforsen.





Vi fortsatte till Berga by och startfältet för Vasaloppet. De flesta bloggläsare tittar väl på TV den första söndagen i mars när horder av skidlöpare ger sig av på 90 mördande kilometrar innan målet i Mora. Då är allt vitt av snö. Nu var det grönaste grönt över allt. Men det är ändå lätt att känna igen sig.




Geocachandet bjuder på överraskningar och kunskap. Vi körde på en väg som byggdes under beredskapen 1940. På en plats fick vi genom en geocache lärdom om beredskapen och till uppgift att räkna ut var slutgömman fanns. En halvmil senare hamnade vi i en skog med skyttegravar och värn som gjorts som beredskap utifall tysken hade tänkt sig inta Sverige från väster.






I Bunkris utmed väg 70 söder om Särna finns ett högt brandbevakningstorn från tiden strax före sekelskiftet 1900. Här är det milsvidda vyer över skogarna. Exteriörbilden är snodd från en broschyr, ganska orutinerat att missa det.


Ingen tvekan om vilken väg vi tar.



Långå skans stod klar 1700 som försvar mot Norge. Skansen togs ur bruk drygt hundra år senare. Numera är det bara jordvallar och minnesmärken.


Överallt finns det snöskoterleder och de korsar emellanåt landsvägarna.


Vemdalens kyrka. Och så loggade vi en multicache med kyrka i namnet. C samlar på sådana 🙄.



En liten sväng i Vemdalens hembygdsgård för att avverka en ALC. Björnen är Härjedalens landskapsdjur.


Nattläger hittar vi på parkeringen till vandringsleden mot Fettjefallet. Platsen finns med i en av de populäraste ställplatsapparna och märkligt nog blev vi ensamma. Inte ens en enda tysk wohnwagen. 

Efter dagens körning konstaterar vi att farten är relativt hög, i dag har vi kört ca 30 mil. Men det finns en rimlig förklaring och den är att vi ska helst hinna ända upp till Treriksröset med några planerade omvägar på vägen och då får en inte söla bort tiden. Vi ska ju hem också.

Idag såg vi två renar betandes vid vägrenen 😊 mellan Särna och Idre. De hade nog kommit vilse från sina kompisar för efter det har vi inte sett ens skymten av en ren. 
🚐💨🌻


1 kommentar:

  1. Livets harde skole med geocaching som hovedemne. Det hadde vært noe å ha på sin cv det. Mye nyttig og kul informasjon får vi jo lese oss til. Det blir i alle fall cacher og gode blogger av sånt. Simma lungt og sov godt blant bjørner og renar. A+SE

    SvaraRadera