fredag 16 augusti 2019

Fredag 16 augusti 2019. 35 mil genom Polen på dåliga vägar.



Hej då, campingen i Mragowo. För 75 zl fick vi en lugn natt.  

Vi var uppe tidigt för att komma iväg i vettig tid. Tanken var att försöka komma så långt som möjligt under dagen. Men de ibland urusla vägarna försvårade det hela. 



Ved, ved, ved i stora högar som verkade bara ligga. C kved när han inte kunde få mig sig lite hem! 



Vi behövde handla lite mat eftersom allt var stängt igår. I Olsztyn hittade vi ett stort Carrefour. Här fanns allt! 

Polackerna verkar använda mycket glas med öra. 



Brödhyllorna var inte heller att förakta. 



Lösvikt på många frysvaror. 



Det gick att köpa solrosfrön direkt i blomman. 



Å så ölhyllan då. Bara inhemska i början. Det fanns fler hyllor med malt. Det var som att komma till en belgisk stormarknad.

Vi fick handlat en del. Det är alltid ett litet krux att köpa mat i andra länder. De äter inte det vi äter och vi förstår inte vad vi köper. Men det är spännande! Och vi kan konstatera att Polen är billigast när det gäller mat av de länder vi har besökt under den här turen. 



Vi kom ikapp den här skjutsen som slingrade sig fram på vägen. På flaket satt en man och höll i sig krampaktigt. 



En geogömma ledde oss till en bensinstation som hade en udda företeelse på parkeringen. 







Geogömman hittades, såklart. Jättefågeln är en Antonov An-2. Världens största biplan, alltså två uppsättningar med vingar. Planet är synnerligen robust och kan starta och landa på mindre än 300 m och används som ”bush-flygplan” Tillverkningen startade i Ukraina 1948 och har även licenstillverkats i Kina och Polen med totalt 18 000 plan. Det rödvita märket är Polens militära nationalitetsbeteckning.





Det började regna ganska ordentligt med några kraftiga åskskurar. Över floden Wisla fick vi åka över en mäktig stålbro i många spann. 



Dags för fika när det inte gick att vänta längre och vi var svimfärdiga av kaffetörst. En geogömma ledde oss till en plan kyrkoparkering lämplig för ändamålet. 



I Polen är vägarna av skiftande kvalitet. Många är dessutom kantade av trädalléer. 







Vi landade med hjälp av Google maps på campingen för natten. Massor av polacker som firar semester eller bara helgen. För 36 zl får vi vara nöjda. Har ju till och med sjöutsikt! 🚙💨


1 kommentar:

  1. Ikke visste jeg at de hadde så stort utvalg av mat etc i Polen. Jeg lærer mye av reisene deres. Husk å sjekke om alt sitter som det skal i/på bilen etter alle de dårlige veiene. Kos dere videre.

    SvaraRadera