tisdag 13 augusti 2019

Tisdag 13 augusti 2019. Kuriska näset.

Vi var i valet och kvalet om vi skulle åka direkt till Vilnius eller om vi skulle ge oss ett par dagar och se Litauens andra största stad Klaipeda. Efter moget övervägande landade vi i att vi ändå ville åka västerut en liten sväng. Eftersom de små vägarna kan vara antingen bra eller helt usla valde vi att åka stora motorvägen ändå ut till Klaipeda.



GPS-Klara ställdes in på järnvägsstationen i Klaipeda. Inte för att stationen var särskilt sevärd utan för att det fanns en geocache där och på stationen står även ett stort fint ånglok. Det är ett godstågslok på 2200 hästkrafter byggt 1955, jämnårigt med C.

Under tiden som C gick runt och dreglade över loket passade K på att logga gömman.



Efter det kunde vi kolla in de mer moderna loken och motorvagnen som stod inne på plattformen.





Det moderna "barn och mamma" har stora likheter med det förgångna.



Vi åkte vidare in till de mer centrala delarna av staden och parkerade strax utanför gamla stan. Den är inte stor men gatorna ger en liten vink om hur det såg ut i gamla tider.







K kunde inte motstå frestelsen utan köpte en liten souvenir på torget. Försäljerskan tillverkade egna smycken av bärnsten och K köpte ett armband med en liten bärnsten på. Eller en platsbit som liknar bärnsten.





Vi letade upp en av stadens få geocacher och den satt så listigt till inne i konstverket. Draken tittar ner på fotavtrycket jämte K:s fot. Enligt legenden var det enda spåret efter en av två bröder som sökte ny boplats för sin stam. Och den boplatsen blev sedan Klaipeda.



Ett segelfartyg i hamnen. Visade sig vid närmare skärskådan vara en restaurang, så den seglar nog inte så långt numera.





Vi sprang på några små söta konstverk på gatorna.



Nästa mål var det Kuriska näset. En tio mil lång landtunga som startar i Kaliningrad oblast och slutar vid Klaipeda. Gränsen går ganska mitt på vid den lilla orten Nida. Näset är världsarvsklassat av UNESCO. Här kör vi på färjan som leder över Kuriska sjöns utlopp. Turen är bara några hundra meter kort.



Väl över på näset var det dags för fika. Vi hittade en parkering vid ett ryskt minnesmärke från senaste kriget.





Hela det Kuriska näset vetter med sin västsida mot Östersjön och är en enda lång sandstrand. På en del platser går det att komma ner till stranden för att bada. På detta ställe fanns även en badvakt. Säkert lika tuff som i Baywatch.



Vi hade spanat in att det fanns en ologgad geocache i Nida vid stranden. Spänningen var stor om den fortfarande skulle ge oss en "First to Find" om vi hittade den. Och se på den, vi var först!





Gömman var placerad på ett lite udda ställe. En övergiven semesteranläggning som bara låg några tiotal meter från den stora gångvägen ner till stranden.



Grönsaker utanför den övergivna semesteranläggningen.





Nida visade sig vara en veritabel turistfälla. Vi trodde att vi skulle få en trevlig promenad i staden men det blev inget med det. Mycket folk och bilar utan möjlighet att parkera. Vi åkte ut ur staden omedelbart.





Eftersom vi ska besöka huvudstaden Vilnius satte vi kurs österut mot en camping väster om Kaunas. Landskapet skiftade först från bara skog till öppet odlingslandskap.



Vi tog en bensträckare vid denna kyrkoruin.





Framme. Middag (bestående av svenska tortellini, litauiska tomater från campingen) och Primetime, ett online quiz som sänds varje kväll klockan nio, eller åtta svensk tid. Sen kom åskskuren. 🚙💨


1 kommentar:

  1. Gratulerer med FTF, så morsomt for dere. Det ser veldig pent ut på bordet med duk og fin mat. Godt dere koser dere. Fortsett med det.

    SvaraRadera