måndag 12 augusti 2019

Måndag 12 augusti 2019. Stort slott i Lettland och miljontals kors i Litauen.



De lettiska vägarna kan vara bra. Men de ser för det mesta ut som en asfaltläggares största mardröm. Lappat och lagat i många, många omgångar. 



Första stoppet för dagen var det stora slottet Rundale som visade sig ligga endast ett par kilometer från vår camping. Slottet ska vara ett av de ståtligaste i hela Baltikum. ”Huset” började byggas 1736 som ett sommarhus åt Ernst Johann Biron men blev inte färdigbyggt när Biron blev utkastad ur landet. Det färdigställdes senare och har därefter en brokig historia. Bland annat har slottet varit skola och spannmålsmagasin. 



Slottet är i alla fall imponerande till både storlek och form. 





Innergården var tom så här vid öppningsdags. 



Vi skippade att gå in på visning i slottet, det kan ändå inte mäta sig med Versaille... 

Vi satsade några euro på att se den storslagna barockträdgården i stället. 





Gångar i grafiska mönster och låga snirkliga buxbomshäckar ramade in rabatterna. Rosenträdgården är säkert ståtlig när den blommar, men nu var det mesta överblommat just där. 



Vi drog oss mot kaféet mitt i parken. 



Dagens soppa lagades över öppen eld. 





För tidigt för lunch. Vi nöjde oss med te och bulle med ”poppie seeds”, vallmofrön. Inget hutlöst pris för kalaset heller, 3 € för allt. Redan på förmiddagen var det varmt och varmare skulle det bli. 27 grader som hetast. 



Vi åkte lite mer söderut och vips var vi i nästa baltiska land, Republiken Litauen. 



Korskullen, eller Kryziu kalnas på litauiska, är en märklig plats som ligger någon mil norr om staden Siauliai. Korsen började sättas upp på kullen 1831 efter att upproret mot den ryske tsaren slogs ner hänsynslöst. Många kors stod på kullen när Sovjetunionen ockuperade Litauen 1940. Sovjeterna rensade bort alla kors 1961, men snart kom nya kors upp. Samma sak hände 1973 och 1975, men historien upprepade sig och nya kors sattes upp på kullarna. Till slut tröttnade de. Påven Johannes Paulus II besökte platsen 1993. 









En mycket märklig plats att besöka. Miljontals kors, stora och små, täcker kullarna. Numera med kors och andra religiösa symboler från världens alla hörn. 



Vid parkeringen går det att köpa kors att ta med till kullen. 



Förutom de två besöksmålet idag har vi irrat lite på landsbygden. Sett en och annan järnvägsstation, ett och annat trevligt fikaställe och en och annan geogömma. Det blir snabbt dags att hitta övernattningsställe. I natt bor vi lite västerut, utanför Plunge. Halvsunkigt ställe, men det får duga. Äpplena är i alla fall goda. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar