torsdag 15 augusti 2019

Torsdag 15 augusti 2019. Hittade en glugg mellan Kaliningrad och Vitryssland.

I natt var det ganska kyligt och på morgonen hade vi kondens på framrutan och det var mycket dagg i gräset. När solen gick upp fick vi en riktigt solig och varm dag. Regnet igår har vi glömt. 



Tanken i dag var att åka en bra bit in i Polen. Vi har insett att det är ganska långt till Rügen och vi har inga planer på att lägga så mycket tid i just Polen. 

Men än så länge är vi i Litauen och har fortfarande en bit kvar till gränsen. I Rudiskes stannade vi för att titta till järnvägsstationen (och en geogömma).



Huset intill är gammalt och slitet, men det går ändå att ana snickarglädjen. 



En typisk bakgård av det bättre slaget i Litauen. I fattigare delar kan det se mycket värre ut. 





Vi stannade sedan till i lilla staden Onuskio med den här pampiga kyrkan. Kantorn övade med kyrkokören så vi kunde slinka in och få en titt på insidan också. 



Här vilar en av de som undertecknade Litauens självständighetsdeklaration 1918.



Man känner sig förflyttad ett antal årtionden när en sån här skjuts åker förbi. 



Rester efter en bunker från andra världskriget. Den ingick i molotovlinjen, en försvarslinje som byggdes upp av Sovjet sedan man delat upp Östeuropa med Tyskland 1939. Den var inte riktigt färdig när Tyskland anföll Sovjetunionen 1941 och forcerades lätt.

Vi har under dagen kört igenom flera städer och byar med jippon och finklädda människor. I både Litauen och Polen. Vi googlade på det och fick veta att det är en stor katolsk högtidsdag den 15 augusti i det katolska Europa. Påven Pius XII deklarerade 1950 dagen för ”antagandet av den välsignade jungfrun”. För vår del innebar det mest att alla matbutiker var stängda i båda länderna. 



Då var det dags att korsa gränsen till Polen. Gluggen mellan Kaliningrad i väster ochVitryssland i öster är inte lång så det gäller att sikta rätt.





Minnesmärke i Giby utanför Augustow. Under andra världskrigets slutskede lade Sovjetunionen
sin hand över Östeuropa med marionettregimer. Den opposition som fanns slogs bryskt ner. I östra Polen gjordes de sk augustowupprensningarna Sovjet i juli 1945. Runt 2000 personer greps och deporterades. Ungefär 600 återvände aldrig och tros ha dukat under i öster. 



Vi stannade för att leta upp en geocache. Det varnades för lo så vi snabbade oss lite extra. 



Krigskyrkogård från VK I.





Polen bjuder också på fin natur. 



En typiskt polsk vägkorsning. 



Så småningom kom vi fram till campingen vi hade spetsat in oss på. Den ligger i kanten på staden Mragowo. Visst ser det idylliskt ut där Plåt-Tina står parkerad?!



Det här är verkligheten! För att inte hamna i en brant backe valde vi att stå på det enda någorlunda plana stället vi hittade. Och det låg snett bakom servicehuset. Inte så charmigt kanske men en natt funkar det. 



Campingen har en restaurang som får goda vitsord. Vi föll för frestelsen. Eftersom vi var glupande hungriga blev det inga bilder tagna på varken restaurangen eller maten. 

En liten katt på spåret alldeles intill campingen får duga som ersättning. 

Vi har fått vrida tillbaka klockan en timmenär vi kom till Polen. Plötsligt är det mörkt redan klockan nio! 🚙💨


1 kommentar:

  1. Det er enda godt at man lett glemmer dårlig vær, for godt er det å starte hver dag med åpent sinn. Stedene dere er på er ikke så langt unna i km, egentlig, men virker likevel som det. Det er mye annerledes enn vi er vant til. Fortsatt god tur.

    SvaraRadera