fredag 23 augusti 2019

Fredag 23 augusti 2019. Jakten på vita kommuner.



Idag lämnade vi Öland för denna gång. Ett är säkert, vi kommer tillbaka till denna underbara och säregna ö.



Dagens rubrik kräver sin förklaring. Inom geocaching finns det alla möjliga och omöjliga sätt att bedriva sin hobby. Som i så många andra intressen finns det utvecklingsfaser. Det börjar oftast med att hitta så många som möjligt, därefter kanske inom ett speciellt geografiskt område, för att senare bli mer specifika och specialiserade på enstaka exemplar. Jämför t ex med frimärkssamling och sportfiske.

Bilden ovan visar Kalmar län med kommuner. I de gröna har vi hittat geogömmor men inte i de vita. Alltså åker vi hemåt via en liten omväg för att få hela länet grönt. De som fattas är Mönsterås, Högsby, Hultsfred och Vimmerby kommuner. Vid kvällningen var de gröna...







På vår väg passerade vi Kyrkestenarna strax norr om Högsby. Tre enorma flyttblock ligger tätt ihop. Det sägs att när danskarna härjade här under det tidiga sextonhundratalet och kyrkan konfiskerades höll man gudstjänster här.

På denna plats verkar allt stort. Larven var knappt tio centimeter och kommer att frambringa en ståtlig insekt.





Hultsfred är en kultplats inte bara för rockfantaster (även om den festivalen nu flyttat till Sigtuna). Smalspårsnördar får här sitt och ibland kan man åka smalt ända till Västervik. Tyvärr är det slutåkt söderut till Växjö.





I denna svarv fanns en geogömma. Och på så sätt var Vimmerby kommun bärgat. Storebro bruk var en stor tillverkare av verktygsmaskiner, däribland svarvar. Sonesson var handelsagent och har levererat denna svarv.

Sent om sider kom vi fram i skymningen till parkeringen vid Uddebosjöns badplats i Lekeryd. Och då var det för mörkt för en bild. Men parkeringar har ni sett förr...   🚙💨



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar