lördag 24 augusti 2019

Lördag 24 augusti 2019. Småländska skogar ledde hemåt.





Och så blev det morgon denna sista dag på semestern. Sent på kvällen hade vi fått sällskap av en annan husbil. Trots den stora parkeringsplanen skulle den prompt parkera i vår närhet.







Några kilometer söder om Lekeryd och vårt nattläger ligger Eskilstorps naturreservat. Där finns ett bestånd av ca 150 st ormgranar. Ormgranar lär bara finnas på ytterligare sex platser i landet. Dessa granar är en mutation och de saknar förmåga att skjuta sidoskott på grenarna som oftast är längre än på normala granar.





I infarten till Hok finns en geogömma på toppen av en spetsig och smal bergsknalle. Den kunde inte C motstå så han kravlade sig upp och signerade loggremsan medan K förskräckt såg på.





I Vaggeryd fick vi en pratstund med hembygdsföreningens folk som bevarat ett hus från förr. Orten hade haft de sista semaforerna i södra Sverige och en var bevarad i trädgården. Vi bringade dem lite kunskap om att den med två vingar snett uppåt visade "kör 40". Gubbarna var mäkta imponerade!





I Skillingaryd tittade vi på soldattorpet Lillemo.



Mellan Skillingaryd och Hillerstorp står detta hus. I mörker lär det spöka här och många bilister vittnar om en skepnad mitt i vägen. Somliga har kört på den men inte funnit några spår efteråt.



Kyrkstallarna i Åker. De användes förr för att förvara seldon, kläder etc vid kyrkobesök. Endast bönder med egen gård fick bygga sitt eget kyrkstall. Det är inte på så många platser dessa stallar finns bevarade.



En av alla gränser som passerats.





Sista bilderna är från Mossebo med sevärd kyrka från 1700-talet och Mossebo Stom. Den senare har vacker trädgård och under sommaren tidvis café. Efter detta stopp var det raka spåret hemåt. 🚙💨



1 kommentar:

  1. En innholdsrik ferie er over. Plåt-Tina ser ut til å kose seg med dere. Nå trenger hun sikkert å få godt stell og etterstramme alle deler etter mye kjøring på rare veier.
    Dere får pakke ut, komme dere i hus, og gjøre dere klare for nye opplevelser.
    Takk for at vi får følge med dere. Vi ser og lærer nye ting for hvert utlegg.

    SvaraRadera