tisdag 6 augusti 2019

Tisdag 6 augusti 2019. Tallinn.

Efter en lugn natt i vår hytt vaknade vi lite villrådiga om hur mycket klockan slagit. Utan ”riktiga” klockor, bara telefoner, var vi osäkra om dessa var uppdaterade på den nya tid som råder i öster. En manlig spanare skickades ut och återkom med besked om sovmorgon. Så småningom kom vi ur bingen och masade oss till frukostbuffén. Den var habil och vi fick nog i krävan för att starta dagen.





Vi rullar av Baltic Queen och får estnisk mark under hjulen för första gången.



Norska väderprognosmakarna YR hade varslat om ordentligt med regn hela dagen i Tallinn. Det var uppehåll när vi körde av så vi beslöt oss för att ta en gåtur på stan. Det kom några ordentliga skurar men sen blev det växlande molnighet. Så fel de hade!











Vi gick runt i den historiska delen av staden och njöt av alla vackra hus.









När nederbörden drog i ordentligt flydde vi in i stadens äldsta konditori. Och historien satt verkligen i väggarna. Maiasmokk har funnits här sedan 1864.



Raekoja Plats, Rådhustorget. Det vimlade av grupper med kryssningsresenärer som trängde sig fram bakom sina guider.





Monument över frihetskriget 1918-20 vid Frihetstorget.



Nu är det andra makter som ekonomiskt ockuperar landet.



K i samspråk med en ansiktslös munk. Här i närheten ska den danska flaggan danebrogen ha fallit från skyn under ett slag på tolvhundratalet. Danerna var här och härjade för att kristna området och lägga landet under sig.





Aleksander Nevskikatedralen. Här trängdes vi med båtturisterna. Ett par steg åt sidan var det folktomt. Egentligen fick man inte fota, men ett litet höftskott hann brinna av innan skylten upptäcktes.



Tingeltangelsaffärsfönster. Souvenirer för de hugade. 







Minst tre stora kryssningsskepp låg inne så det var svårt att armbåga sig fram till utsikten för att få ett par bilder.







Väl nere från Toompea såg vi hur de svarta molnen hopade sig. Dags att dra iväg från staden. En spårvagn på kapspårsbredd rullar förbi när vi går mot Plåt-Tina.













Från Tallinn fortsatte vi österut på en smått märklig fyrfilig väg. 110 km/h men inga planskilda korsningar. När vi skulle svänga av mot vänster gjordes det först med en u-sväng och sedan tillbaka en bit innan avfarten mot höger i den nya färdriktningen. Som bäddat för krockar i tät trafik.
Väl av från stora vägen kom vi snart in i Lahemaa nationalpark. Vi gick in till Viru Raba, en torvmosse med utsiktstorn. Det hela var mycket pedagogiskt upplagt och vi fick lära oss en hel del om moder natur. Men inte en enda fågel var hemma!







Till slut hamnade vi på en camping i Vöse. Ligger endast ett kort stenkast från finska viken.



Estnisk halvfabrikatmiddag: nån sorts köttbullar med okänt innehåll med råkostsallad. Tysk senap till. Mums för två hungriga månsar! 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar