lördag 17 augusti 2019

Lördag 17 augusti 2019. In i Tyska Förbundsrepubliken.



Natten på campingen kostade oss 36 zloty, hittills billigast på resan. Å andra sidan fick vi inte så mycket för dessa pengar. På morgonen såg vi detta ekipage före avresan. Oftast brukar det vara tokiga tyskar som far till Nordkapp med traktor. Om dennes färdväg vet vi inget.



Heldraget på vägen är oftast bara en dekoration i Polen. Vi har sett vansinnesomkörningar i kurvor, backkrön och mot mötande trafik. Inte konstigt att vägarna skördar många offer här. Och det finns alltid en bil att köra ikapp och om. Tempot och otåligheten är skrämmande. Plåt-Tina toppar nog listan som Polens mest omkörda bil.



Invid denna bedagade kiosk fann vi en geogömma. Lody - glass hade varit gott men det var nog ett tag sedan den fanns i sortimentet.



Denna dag var återigen en transportsträcka västerut. Vi gjorde ett stopp i Szczecin och tog en kort promenad. Det finns en del att se men den gamla staden lades i ruiner till 90% vid ett engelsk bombanfall 1944. Några vackra hus finns kvar eller har återuppbyggts.





Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie, huserar numera konsthall, historiautställningar, konserter, restaurang etc. En historisk byggnad med nya tillämpningar. 



K i stupstocken. Lyckligtvis kom C till undsättning och räddade prinsessan. Nu väntar han bara på halva kungariket.



Obligatoriska selfien under patriarkens överinseende.





Sankt Jacobs katedral vars tidigaste delar dateras till 1187. Det är Pommerns största kyrka. Den skadades svårt i bombangreppen 1944 och stod i ruiner tills återuppbyggnaden i etapper startade 1971 och sitt nuvarande utseende fick den med spiran 2010.



Utanför kyrkan stod två skörkar förspända en landå för romantiska färder i staden.



Den här godiskiosken har bara grönsaker. Får det lov att vara en morot?



En annan av alla kyrkor i staden.





Stadsmyller.



Tja vad säger man? När vi kom tillbaks till Tina hade en polsk bil utnyttjat parkeringsmöjligheterna maximalt. Alla sätt är bra utom dom dåliga. Är detta ett bra sätt?



Och så passerar vi den sista gränsen på kontinenten.



Vägarna blir bra mycket bättre och det går undan...



... även om ett tåg kommer i vägen.



Till kvällen stallar den lilla bilen upp sig bland jättarna utanför Greifswald. Nu är vi i Tyskland och för första gången på denna resa måste vi ta med eget papper till toan.
🚙💨



1 kommentar:

  1. Det er nok godt for Plåt-Tina å få kjøre på godt underlag igjen. Håper hun ikke har lært noen rare manøver fra turen, slik som rar parkering etc. Fortsatt god tur.

    SvaraRadera