fredag 9 augusti 2019

Fredag 9 augusti 2019. FTF på Ösel!

Vi vaknade till en mulen himmel. 



Utsikten från Plåt-Tina i morse. Längre ut på piren förmörkades himlen av mygg!





Första stoppet för dagen var i Orissaare där vi hade häng på en FTF. C som gillar att lägga pussel hade löst mysteriet och vi kunde logga in oss som gemensamma FTF! 💪



Inte långt därifrån ligger en stor idrottsarena med gräsplan i mitten. Och mitt på planen växer en gigantiskt stor ek. Myndigheterna har tidigare försökt ta bort den, men den envisades med att stå kvar. Den skulle helt enkelt stå där! När det spelas fotboll springer man runt trädet bara. Nu har eken istället blivit en turistattraktion. Den har till och med vunnit pris som Tree of the Year. https://www.treeoftheyear.org/results



Inte lätt att vara est och försöka springa fort med de här förutsättningarna. 



Ösel är känt för att kunna visa upp kratrar efter meteoritnedslag. En av de större kratrarna kan besökare lätt komma intill. Den ligger i Kaali. 



Människorna som är nere i botten på kratern ger perspektiv åt hur stor den är. 



Estnisk glass smakade fint efter kraterbesöket. 



Vidare till huvudorten på ön, Kuressaare, för att besöka biskopsborgen mitt i staden. 



Här ska man inte stå vid fel tillfälle. 



Runt borgen pågick samtidigt nån sorts festival. Den sträckte sig ända in på borggården. 



Några damer underhöll menigheten med folkdans. 



Vi åkte tvärs över hela ön till norra delen, Panga-pank. Här hittar man branta kalkstensklippor som dyker rätt ner i havet.
 


Gotland nästa ungefär tio landmil bort.



Hela Ösel påminner mycket om både Gotlands, Ölands och till viss del Kinnekulles natur. Mycket beror väl på kalkstensgrunden. 



Vi stannade till vid den här halvt fallfärdiga kyrkan, Metsküla. 



En annan av Ösels sevärdheter är väderkvarnskullen i Angla. Vi snålade på inträdet och tog några snabba bilder från utsidan staketet. 



De samlar även på rostiga traktorer. Det här stället verkade vara en klassisk turistfälla.



Vi har under dagen fått utstå några kraftiga åskskurar med både mycket regn och hagel. Då kan man ha turen med sig och få se en vacker regnbåge. 



Tiden går så fort, så fort. Hög tid att skaffa nattläger. Här står vi nu längst upp i norr med endast en schweizisk husbilsgranne och en ljuvlig utsikt över Östersjön. 



Vår FTF firades med rätt tillbehör! Lite innan middagen och resten till raviolin med pesto och gurk/lökhack. 

I går kväll upptäckte våra tyska husbilsgrannar att ett av våra cykeldäck pyste ut luft. I dag var däcket helt tomt. C lagade efter middagen, nu håller vi på tummen att det håller. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar