söndag 18 augusti 2019

Söndag 18 augusti 2019. Stralsund och Rügen. Sen kom regnet.



Vi har bokat om vår färja för tidigare överfart till Trelleborg. Det gör att vi spenderar tiden lite lojt fram till måndag middag. Vi tar oss så sakteliga till Sassnitz/Mukran. De här getterna övervakade loggningen av en geogömma i en kleine dorf.



Marienkirche från 1291 är ett av Stralsunds landmärken. Med sina 151 meter var den mellan 1549 och 1647 världens högsta byggnad.





Alte Markt, torget vid rådhuset är centrum för den gamla stadsdelen.







Och vid detta torg drogs vi in i en servering och vips hade vi stekt sill med bratkartofflen på bordet. Till det en god Störtebeker. På den skaffningen stod vi oss nästan hela dagen.



Inne i pelargången på rådhuset. Där fanns även en byst av Gustav II Adolf. Under stormaktstiden var Östersjön ett svenskt inhav och Stralsund en viktig stödjepunkt.



Vägg i vägg med rådhuset ligger Nicolaikirche med sin ståtliga port.



Vi for vidare norrut och över till Rügen. Vid en landsortskyrka stod dessa vattenkannor och väntade på att bli fotograferade.





Ett stopp gjordes i Putbus och vi fick en glimt av öns smalspårståg. Rasende Roland ger sig iväg mot Binz och slutstationen Göhren.





På väg mot Binz blev vi omkörda av en Trabant. Denna östtyska (numera) kultbil finns kvar i många exemplar bland entusiaster. En fördel med denna tvåtaktare är att den aldrig rostar bort eftersom den är till stora delar byggd av en sorts härdplast.



Somliga småvägar och mindre byar kan ha ytterst eländigt stensatta gator. Till och med gångfart är för snabbt att köra med Plåt-Tina. Allt skakar och skramlar. Bilden på Trabin i skogen högre upp var tagen på ens sådan väg. Och den är suddig tack vare skaket. 



Vi övernattar på parkeringen/ställplatsen vid Jasmunds nationalpark väster om Sassnitz. Och då kom till slut regnet det varslats om hela dagen.  🚙💨


1 kommentar: