måndag 11 september 2023

Måndag 11 september 2023. Lämnar Ribe, full fart mot Tyskland.

Måndag morgon och vi gör det vi ska. Äter frukost och passar på att fylla vatten och tömma både gråvattnet och toan när vi har möjligheten. Inget bildbevis, men vi noterade med viss förvåning att "ställplatsen", alltså parkeringen där husbilar brukar stå, fylldes upp av personbilar. Den stora parkeringen intill var fullproppad så tydligen helt naturligt och vanligt att använda husbilsparkeringen. 





Mögeltönder har en stor dragningskraft på oss, vi vill gärna komma dit en stund när vi är på genomresa. Staden, eller byn kanske är bättre beskrivning, är inte stor men den gamla charmen är väl bevarad. Vi fikade och tog sedan en promenad utmed huvudgatan. Fylla (jo, hon heter faktiskt så) hade stängt sin chokladfabrik ända fram till november. 

En snabb tur in till Tönder och besök på T Hansen för att köpa en ladddningsmojäng och cykelslang. Mojängen var för dyr för oss svenskar, C vill prova att laga den trasiga. 


Bland det första vi gjorde i Tyskland var ett snabbt stopp i Süderlügum för att fylla upp en av gasolflaskorna. 6 kilo gick i minsann. 

Väl på den tyska sidan började fenomenet med "Umleitung", det vill säga vägar stängs av och trafiken leds om, ibland flera mil. Så även flera gånger idag och vi kom att åka över den här bron som ligger i krokarna av Friedrichstadt.



För att komma vidare ner i Tysklands nordvästra hörn måste man korsa Elbe och då finns två alternativ. Antingen kör man igenom hela Hamburgs centrum med allt vad det innebär med köer, trafikstockningar och framförallt längre sträcka att köra. Alternativet är att ta färjan över Elbe från Glückstadt över till Wischhafen. Vi var idag nära att välja Hamburgalternativet, men ombestämde oss och valde färjan. Rätt eller fel är frågan, men vi hamnade i en kilometerlång kö. Väl där var det försent att ändra rutt.




Det var lågvatten i Elbe och vår färja fick sakta in för att släppa fram ett enormt stort containerfartyg. Solen gassade obarmhärtigt och tempen visade 29 grader. Och vi är en bit in i september!


Väl i land på södra stranden av Elbe satte vi fart mot Bremervörde för övernattning. Snart visade skyltar att den snabbaste vägen dit var avstängt och "Umleitung" väntade igen. Google maps var inte till mycket hjälp denna varma kväll utan ledde in oss på eländiga vägar. Bilden ovan är från en av de sämre exemplen men flera kilometer av svajig och guppig betongsten. Vi blev nästan sjösjuka. Framåt sjutiden sladdade vi in på ställplatsen i Bremervörde och fick klämt in Plåt-Tina mellan två tyska ekipage. Sen blev det efterlängtad middag. Klockan 21 är det 21 grader varmt ute.  
🚐💨🌻


1 kommentar:

  1. Flotte steder og nydelig vær. Dere er heldige som får oppleve det på denne tiden av året.

    SvaraRadera