torsdag 28 september 2023

Torsdag 28 september 2023. Lämnar vindistriktet och åker upp i Ardennerna.

I dag fortsatte resan norrut med sikte på den kil som går in i Belgien utefter floden Meuse som sedan vid utloppet i Nordsjön heter Maas. Halva redaktionen är småkrasslig så det passar bra med ännu en bildag.



I Frankrike är det högertrafik, som om vi inte visste det. Kanske värre för engelska turister som kan glömma av sig. Men de har redan kört minst 30 mil från Calais på rätt sida innan de ser den här skylten på väg ut från campingen. Vi förundrades över att uppmaningen inte stod på franska. Canal de l´Asine à la Marne låg spegelblank när vi korsade den.





Vi kom förbi resterna av den lilla byn Nauroy som helt utplånades under första världskriget. En samhällsförening försöker bevara minnen från den tiden och beskriva livet i byn med text och bild vid den här platsen.


En liten undanskymd landsortskyrka som måste besökas. Det låg ju en cache där.


En Citroën 2CV i avskalat skick. Modellbeteckningen betyder deux chavaux, alltså två hästar. Detta trots att de svagaste motorerna i denna bil utvecklade hela nio hästkrafter. Tanken var att den skulle vara så enkel som möjligt och kunna underhållas i stort sett med bara handverktyg. Bilen tillverkades från 1948 ända fram till 1990. Men den genomgick en del förbättringar under åren.


Till slut kom vi fram till dagens mål, Fumay. Vi tog in på en camping vi besökt tidigare men stod då på platsen nedanför den vi valde nu. Det är lågsäsong på camping i Ardennerna.





Under en tur på staden såg vi några av de pittoreska kvarteren.



Fumay´s rikedom bygger på tillgången till skiffer. Här har det brutits skiffer i cirka åtta sekel fram till i början av sjuttiotalet.




Det finns många vackra hus att titta på i Fumay. Är det månne brysselspets i fönstret?

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. Nydelige pittoreske byer, vakkert å se på. Ha en fortsatt fin tur.

    SvaraRadera