onsdag 27 september 2023

Onsdag 27 september 2023. Route Touristique du Champagne.


Att vi hamnade i Troyes visade sig vara ett sidospår. Tanken var att spendera två nätter och en dag i staden. När vi hamnade på en camping söder därom gick luften lite ur projektet. Troyes är huvudort för den södra delen av champagneproduktionen men vi ville upp mot norr för att se de gigantiska vinodlingarna. Vi återvände alltså till Sézanne och vek sedan av mot Épernay. Vi följde till stor del turistvägen champagnerutten. Troyes blev alltså en lång blindtarm för en camping... Sånt som händer och vi kunde njuta av vyerna från två håll.



Det är höst och skörden är till stora delar avklarad. På fälten ligger gigantiska högar med sockerbetor.






I Sézanne stannade vi vid stadens tvättinrättning som har många år på nacken. Och nu vet vi vad som gäller om vattnet. Här var det cirka två centimeter djupt och det är nog få som får för sig att ta ett dopp.


Ett stopp i Broyes för ännu en lavoir. Här var det bara grodor som raskt hoppade undan i naten. För här fanns ju ingen skylt som förbjöd bad...










Inne på champagnerutten bredde vinfälten ut sig. Inte en druva fanns kvar och nu återstår bara höstarbetena för vinbönderna. I byarna var det tillbommat och stängt. Ett och annat champagnehus skyltade med att de hade öppet. Troligen ligger de på sofflocket och räknar ut hur många euro de kan tjäna på årets skörd. 



Dagens tredje tvätthus var ganska nyrenoverat men saknade vatten. När det väl kommer så är det genom denna vackra éjecteur d'eau. Fast vattenkvalitén är nog tveksam, kan ge magsjuka.

En dag i bil igen alltså. När vi kom fram till campingen i Val de Vesle såg vi att det redan har kommit spindelväv på cyklarna. Det ska åtgärdas i sinom tid. Vi verkar ha kommit in i ett stabilt väder med växlande molnighet och ganska varmt på dagarna, i dag som mest 27 grader. Vi njuter att att kunna gå i shorts i slutet av september. 
🚐💨🌻


1 kommentar:

  1. Ser veldig deilig ut å kunne gå i shorts og ha fint vær.

    SvaraRadera