fredag 29 september 2023

Fredag 29 september 2023. En hel dag i Fumay, Ardennerna.

Det blev en heldag i Fumay som planerat. Tyvärr grusades väderplanerna lite. På dagen kom det regnskurar av varierande intensitet. Ändå trotsade vi det och gav oss ut på cykeltur utmed Meuse. Regnet gjorde att vi vände tidigare än beräknat.


Dagen börjar numera alltid med havregrynsgröt. Vår välfyllda grynlåda hemifrån tog slut och behövde fyllas på. I landet som startar dagen med en croissant med en kopp starkt kaffe är det inte lätt att hitta havregryn. Hos E. Leclerc fann vi dem i lösvikt bland hälsokosten. Dyrt som rackarns, man kan undra vad de använder grynen till i det här landet. Un kilo åts upp och mer behövdes. Vi fick tips om att Lidl kan ha och det visade sig stämma. Där fanns det i hyllan bland müsli. Nu har vi i alla fall lärt oss att havregryn heter avoine på franska, mycket bra kunskap inför framtiden.
 






Vi cyklade utmed floden Meuse med regnet hängande i luften. Av och till föll det ner och till slut blev det för mycket. K som var aningen hängig även idag gav upp lite tidigare än C. När vi båda väl kom till campingen föll det några skurar till och sedan sken solen. C'est la vie.



C som är lite skadad av ett helt järnvägsliv tittade lite förundrat ut över ett oelektrifierat dubbelspår. Det förekommer inte hemma i Sverige. Rälsbussarna pilade förbi emellanåt och dubbelspåret kändes ha enorm överkapacitet. 



Överallt slingrar sig murgrönan och täcker både mänskliga byggnadsverk och det vilda i naturen.




På kvällskvisten tog vi en promenad i den gamla delen av staden för att lösa en ALC. Adventure Lab Cache, det gäller att gå till fem olika punkter och besvara frågor på plats. Dessutom här på franska. Men det löste sig med hjälp av googleöversättningar. Tack och lov för digitala hjälpmedel!

Vårt stökiga allbord i Plåt-Tina. Men när det är dags att åka är allt undanstuvat.

🚐💨🌻



6 kommentarer:

  1. Härligt att kunna följa er resa, särskilt efter att vi var tvugna att åka hem. Krya på er!/Carina W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att ni är fullt återställda. /K

      Radera
  2. "Avoine" låter väldigt rimligt. Jag lärde mig tidigare i vår att havre heter "avena" på spanska, vilket är bra att veta när man vill beställa en garanterat laktosfri cappuchino i Spanien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunskap är som bekant aldrig tungt att bära. Undrar hur den cappuccinon smakade? /K

      Radera
  3. Vackert även när det är grått!! VILKEN tur att det löste sig med havregrynen, själv klarar jag max en morgon utan!😅 Så jag förstår dilemmat😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havregryn, aioli och dill är helt obekant i matlandet Frankrike. Visst är det konstigt? /K

      Radera