onsdag 24 augusti 2016

Tis-Onsdag 23-24 augusti 2016. Askersund, Karlsborg och hemåt.

Borensberg och frukost på ställplatsen vid Kaffeteriet. Strålande sol och riktigt go värme så det gick alldeles utmärkt att njuta frukosten utomhus. 


Syns det att vi har tagit fram finporslinet?? ;)


Här kan man se att vi fick den allra bästa platsen, i alla fall om man har en plåtis. Och det har ju vi...haha!


Vi packade ihop oss och for vidare, mot Askersund, som ligger alldeles i Vätterns norra spets. Vi kom fram vid lunchtid och fick en bra plats på den mycket populära ställplatsen i gästhamnen, alldeles nära centrum. Nu är Askersund inte så stort, så centrum kan aldrig ligga så långt borta. Efter att ha intagit en liten lunch gränslade vi våra cyklar och cyklade utmed Vättern bort till Stjernsunds slott. På vägen loggade vi ett antal geogömmor och samlade under tiden ledtrådar till en bonus, som låg just här. Tadaaa!


Klockan var efter stängningsdags, så vi var väldigt ensamma i slottsparken. Som vanligt(?) hade vi lite dålig koll på om det bodde någon/några på slottet. Klampade vi in på någons privata gräsmatta kanske? Men eftersom det inte fanns en enda skylt med "Privat" någonstans vågade vi oss på att gena över de välansade gräsmattorna. 


Ingen hemma! Och skylten med öppningstider visade tydligt att detta var ett slott som inte var bebott numera. Puh!


Grusgångarna var välkrattade. Så vi tassade så försiktigt vi kunde för att inte göra för stora fotspår i grusränderna. Säteriet har urgamla anor. Nuvarande slott byggdes 1798-1801 efter ritningar av Carl Fredrik Sundvall i den då moderna nyantika stilen. Godset köptes 1823 av kung Karl XIV Johan och fanns sedan i kunglig och prinslig ägo till 1860. Därefter köptes den av släkten Cassel vars sista änka avled 1951. Hon testamenterade slottet och parken till Vitterhetsakademien för att bevaras som kulturminnesmärke. Godset är även stamgård för SRB-kor.


Fin utsikt över Vättern.


Allén gick inte av för hackor heller.


Askersunds hamn i kvällssolen.



Askersund är en fin liten stad. Kanske är den lite väl liten?


Vi hade spetsat in oss på att få njuta av en utepizza efter alla dagar med campingmat på längden och tvären. Askersund kunde tyvärr inte erbjuda det alternativet. Det blev till att besöka den lokala ICA-handlaren i stället och köpa lite gott bröd och tapas. Det gick ingen nöd på oss den kvällen. Heller.


En vanlig plats på ställplatsen i Askersund. Grannarna till höger var unga tyskar och bodde i nåt hemmabygge som såg spännande ut.


I morse var det så dags att åka hemåt. Vi åkte ganska direkt till Karlsborg där vi inledde med en lunchglass vid kanalen.


Efter att glassen var uppäten åkte vi in till fästningen och parkerade. Plockade ner cyklarna och körde en tur runt på området i det vackra sensommarvädret. Bland annat cyklade vi ut till fyren på Vanäs udde.


I fonden kan man skymta Omberg.


Vid Garnisonskyrkan tronar ett par ordentliga kanoner som minner om forna tider. I kyrkan ligger numera ett museum.

Färden fortsatte hemåt. Det blev ett stopp i Vårgårda för att besöka kyrkogården med lite blommor. Hemma i A strax efter 19. Vid en sammanräkning kan vi konstatera att vi har kört 252 mil på drygt två veckor. Inte så mycket som vi befarade, men vi har ju "bara" hållit oss i Sverige den här gången.

Nu tvättar vi lite och snart nog är vi ute på vägarna igen...

På återseende!


tisdag 23 augusti 2016

Sön-Måndag 21-22 augusti 2016. Från G(otland) till G(öta Kanal).

Vaknade upp på Havslätts camping. Nu märks det att det är lite senare i augusti. Det är mycket dagg i gräset och morgondimmorna ligger lite tätare. Vi hade siktat Blå Jungfrun ute i havsbandet i går kväll, men på morgonen låg det i tät dimma. 

Vi funderade på hur vi nu skulle åka vidare. Skulle vi åka raka vägen hem eller skulle det bli en liten omväg? Åka direkt hem föll på en gång. Vädret skulle bli lite bättre i början av veckan. Snart nog är det ändå höst. Det där lät aningen dystert...men resonemanget resulterade i att vi bestämde oss för att åka norrut. Åka cykel är lite av en favoritsyssla, det är nämnt i den här bloggen tidigare. Cykla på nedlagd järnväg eller kanalbank är en premium favoritsyssla. Finns det även några geogömmor är saken klar. Vi hade ett par sträckor kvar av Göta Kanal som vi ännu inte hade cyklat, så vi satsade på att åka dit. Från Oskarshamn gick det en del på stora E4-an och en del på småvägar. 


Vi åkte till Västra Husby där vi parkerade vid golfbanan (himla tur att vi har cykelhjälmar). Cyklarna plockades ner och vi cyklade österut mot Söderköping. Vi cyklade till den punkt där vi vände förra gången då vi cyklade från Söderköping. Det var uppenbar lågsäsong. Lugnt i och vid kanalen. Vi såg inte en enda båt och knappt en enda människa. Slussvakterna hade checkat ut och låg väl hemma på sofflocket. 


Det här var egentligen de enda levande varelser vi såg till. Nyfikna var dem, men höll sig ändå på behörigt avstånd.


Lugnt på kanalen, inte en krusning på vattenytan! Tänk då om fotografen hade fått ta sin fridfulla bild i lugn och ro. Nädå, då stack en liten stare fram huvudet ;).
 

Efter cykelturen åkte vi till gästhamnen i Norsholm för att övernatta på ställplatsen. Det var stängt på grund av personaldag. Vi ringde och fick veta att jodå, det gick bra att stå där ändå. Mannen i telefon upplyste om att det inte gick att använda toa och dusch eftersom vi inte kunde komma in i servicebyggnaden. Men fullt pris för övernattningen ville han ha likaväl. När vi förvånades över det fick vi veta att vi kunde välja att åka någon annanstans och övernatta om inte de galoscherna passade våra fötter.

Sagt och gjort, det kändes inte som någon större uppoffring att bo på annat ställe när man har pratat med en sådan fläppläpp...

Vi åkte helt enkelt till Skeppsdockans camping i Söderköping. Här bodde vi för två veckor sedan, i början av denna tur. Då var det fullt av liv på campingen och svårt att få en plats. Nu var det lågsäsong. Grillen kom fram och det satt fint med grillad finkorv från Gotland.


Efter morgonbestyren åkte vi så tillbaka mot Norsholm, men inte ända fram. Plåt-Tina parkerades vid Brådtom sluss. Cyklar ner, hjälmar på och iväg. Samma som igår, nästan inte en levande varelse att heja på. Idag inte ens en ko...


Vi cyklade till Hulta sluss, där sjön Asplången tog vid. Där vände vi och åkte tillbaka till Brådtom. Slusskaféet var öppet, det hade vi nogsamt kollat innan... Det blev go-fika innan vi cyklade åt andra hållet, mot Norsholm. I går såg vi att det låg ett glasskafé i Norsholm, det var dessvärre stängt på måndagar! Räddningen fanns på ICA, som dessutom hade eftersäsongsrea på glassen. 

Med cykelturen i går och i dag innebär det av vi nu har cyklat alla delsträckor utmed hela Göta Kanal, om man undantar sjöarna. Vi har flera gånger blivit imponerade av detta gigantiska byggnadsverk som färdigställdes på bara något årtionde, men enbart mankraft. Allt har grävts för hand. Och det är ju inte så att det bara har grävts ett stort dike. Nejdå, på flera ställen är kanalen uppvallad och ligger alltså över den omgivande marknivån. 


Från Brådtom sluss åkte vi för övernattning i Borensberg. Vi tog småvägar norr om Roxen. På vägen dit åkte vi bland annat igenom den här fantastiska allén, alldeles intill Grensfors gård. 


I Borensberg, på ställplatsen vid Kaffeteriet, var det lugnt. Inte en båt i kanalen här heller. Eftersom vi vet att det är en populär ställplats hade vi ringt och reserverat en plats. 


Inte en enda plask ens.


Vi har bott här en gång tidigare i år. I maj, tillsammans med A och SE. Då var det full rulle här och slagsmål om platserna. Den gången lyckades vi få två platser här utmed kanalen. I dag var det tomt. 


Vår bokning visade sig vara en fullträff, vi hade blivit tilldelade den allra finaste platsen på hela ställplatsen. Det har sagts förut, men tål att upprepas. det här är en fantastisk ställplats. Fint läge vid kanalen, fräscha toaletter och duschar och himla trevlig personal. Kan inte bli bättre!

Det var en fin kväll så det blev ut med markisen och på med karotterna för middag ute i det fria. När vi så småningom gav upp och gick in för att sussa dröjde det inte länge innan himlen öppnade sig och det kom ett par ordentliga åskskurar.


lördag 20 augusti 2016

Tors-Lördag 18-20 augusti. Irrfärderna på Gotland fortsätter.

Attans, det regnade en aning när vi vaknade upp på Ljugarns camping. Men efter frukost var det uppehåll. Vi pratade lite med en norsk husvagnskvinna som bodde granne med oss. Det var så flott att kunna säga några ord så att även hon förstod när det blev allvar. Damen hade en hund i ett långt snor. Den levde farligt när C skulle börja backa. Hon drog snabbt in vovven när K talade om att C var i färd med att rygge bobilen, haha.


Från Ljugarn åkte vi vidare norrut och ut på Östergarnslandet. Här blev vi aningen nostalgiska. För många år sedan hyrde vi en stuga här ute en vecka. I hamnen fick vi hämta dricksvatten i dunkar för att vattnet från den grävda brunnen vid huset smakade apa.


I hamnen passade vi på att köpa lite rökt sik och rökt lax. Plus några rökta musslor för att testa. Nu har vi testat och behöver inte göra om det misstaget...


Färden gick vidare. I Kräklingbo stannade vi till vid ett krukmakeri som ligger i ett gammalt nedlagt mejeri.


Här härjar en keramiker, Dan Leonette, med rötterna i USA. Han är helt såld på rakubränning. Vi hade tur som kom just idag när han visade hur det går till att bränna raku i "copper".


Det var varmt och många farliga gaser där inne i verkstaden. Vi åskådare stod i friska luften på utsidan. Ugnen höll mellan 1000 och 1500 grader när han tog ut sina alster.






Han påstod att det var mycket en slump hur resultatet blev. fast han försökte förstå och styra denna nyckfulla slump. Av resultatet att döma var han bra på det. Efter att ha stått och tittat på hur skicklig han var tror vi inte riktigt på det. Mycket fascinerande!


Inne i butiken fanns det möjlighet att shoppa loss. Tyvärr avskräckte prislapparna oss en aning. Det får bli nästa gång... Kanske... Attans lammskinn som spräckte souvernirbudgeten.


Resten av dagen ägnades åt att försöka logga resterande kyrkogömmor. Målet var att logga allihop, plus bonusgömmorna för varje delserie och slutligen, logga den stora finalslutbonusgömman. Det hann bli både sent och mörkt innan vi fann oss en ställe att övernatta på. Det blev parkeringen vid Dalhems kyrka. sent på kvällen började det att regna, men det synd ju inte på den här bilden med kyrkan som har fått fasadbelysning. 


Fredag morgon. Regnet upphört. Av någon oförklarlig (sekretessbelagd) anledning hade Plåt-Tina flyttat på sig under natten och stod inte där vi parkerade på kvällen innan. 


På Gotland är de flesta kyrkorna öppna för besökare på dagtid. Vi passade på att titta in i Dalhems kyrka. 


Vårt första mission för dagen var att logga bonusgömman för Gute-Nord norr om Lärbro. Den låg vid en minnessten ute på ett änge vid Röcklinge backe. Stenen visade var götarna slog svearna vid ett slag år 1313. Stenen restes på platsen 600 år senare.


Gömman gav oss koordinaterna till den stora finalgömman. Den hade CO lagt vid Tjelvars grav, en stor och känd skeppsättning. Det måste erkännas att det kändes som en smärre seger att få logga denna gömman. För att komma dit har vi besökt ALLA kyrkor på Gotland, från norr till söder. De första hittade vi vid vårt besök här för fyra år sedan. De återstående 62 har vi besökt de här dagarna. Plus tre bonusgömmor. Plus finalgömman. Vi vågar inte riktigt tänka på hur många mil vi har kört på små och stora vägar för att genomföra detta. En och annan tycker nog att det är tokerier, men det är roliga tokerier. Och vi har fått se så mycket fint utmed vägarna och vid gömmorna.


Här är en av dem.


Så dags för Visby. Det går ju inte att besöka Gotland utan att ta en sväng innanför ringmuren. Det är en fascinerande stad. Inte minst med tanke på hur väl staden är bevarad. Alla ska ju ha sitt eget helgon? K har hittat sitt!


Inuti!


Är det inte rosor som pryder gatorna så är det stockrosor. 


Bara ett par kvarter från stora torget blir det behagligt turistfritt.


Vi bestämde oss senat på eftermiddagen att vi var färdiga med Gotland och bokade om färjan till lördag. Nattlägret hittades på Visbys egen camping som ligger utmed Östersjöns strand. Efter incheckning tog vi en cykeltur in till centrum och handlade middagsmat.


K hackar och C lagar.


Resultatet!


Så var vi då på torra fastlandet igen. C är beredd att köra av färjan. Ännu en tråkig färjetur är över.

Vi åker en kort tur till Oskarhamns förorter och tar in på Havslätts camping som erbjuder quick stop för sena ankomster.