måndag 24 juli 2017

Lör-söndag 22-23 juli 2017. Läckra Läckö.

Lördag-Söndag gjorde vi en tur till Kållandsö och Läckö. Vi körde småvägar till Vara för att slippa stora E20.


Vid Magra kyrka gjorde vi ett litet stopp för att logga en geogömma. Kyrkan ligger fint där i solskenet.


Runt kyrkan går denna vackra och breda mur. 


C håller koll på rutten.


Ett måste för en husbilsägare?


I Lidköping passade vi på att göra ett besök och inhandla nya nivåkilar.



På Läckö camping fick vi den sista lediga platsen. Att den var ledig berodde nog på att de stora plastschabraken inte kom på plats här. Men en liten smidig plåtis gick att knixa in utan större besvär. Less is more!


Läckö slott, ja. Slottet började byggas på 1200-talet som biskopsborg. Ägandeskapet har skiftat under seklen och mest känd är Magnus Gabriel De la Gardie som gav slottet sitt nuvarande utseende under mitten av 1600-talet. Numera ägs det av staten och förvaltas av en stiftelse.


Utsikt över Vänern. Bortom horisonten ligger Karlstad och Kristinehamn.




Vi var ute och cyklade i den gassande solen. Slottet reser sig mäktigt över kornåkern.

Bonden gillar nog inte blåklinten i sin veteåker, men vi tycker det är vackert.


Vänersborgarens grav från 1834. Den enda kolerakyrkogården på Kållandsö. Men på Kållandsö härjade aldrig koleran och några liv skördades inte i farsoten. Man satte effektivt egen blockad för utomstående med beväpnade vakter och höll på så sätt eventuella smittobärare borta. De som eventuellt måste in satt i karantän flera dagar. Vänersborgaren? Jo han avled på ett skepp och gravsattes i det tysta på ön.


Ett av flera vägskäl där vi fick välja riktning.


C njuter av en glass medan...


...K loggar en geogömma.


På söndagen drog vi oss lite västerut till Spikens fiskeläge.


Vi kunde tänka oss att fylla frysfacket med en burk löjrom från Vänern. Flera butiker hade tomt i sina lager. Men här fanns en liten burk kvar till oss.


Vänerns guld!


Utsikt mot Ekens skärgård från Spiken.


Från Kållandsö körde vi via Lidköping mot Ardala. Stopp i Hovby för fika. På kyrkoparkeringar finns det alltid en lugn och skuggig plats att parkera på.


Kyrkor var ordet. Oftast finns det en geogömma vid dessa och de måste naturligtvis hittas om vi har vägen förbi. Synderby kyrka ligger vackert på västgötaslätten.



Mer av vacker blåklint och baldersbrå som bonden endast kan se som ogräs.


Ett fotostopp innan Skallmeja. Nu är det K som rattar. Vi körde till Västra Gerum för att därifrån cykla på Västgötabanans banvall till Kålltorp och Ardala. 


Bengtssonska magasinet i Vara. När järnvägen Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga ("havrebanan") drogs genom Vara 1866 uppfördes snart flera spannmålsmagasin som tog hand om Varaslättens spannmål för vidare transport, oftast till Uddevalla och därifrån till England. 


Firman Thorburn byggde detta magasin som stod färdigt 1867. Senare uppfördes en torkria inne i magasinet. I slutet av 1800-talet övertogs magasinet av Johan Bengtsson, efter vilken magasinet nu är namngivet. Efter Johan Bengtssons bortgång hyrdes magasinet ut till Skaraborgs läns centralförening. Sedan 1982 förvaltar Vara hembygdsförening byggnaden.



Hemma firade vi att K passerat 5000 funna geocacher. Naturligtvis med löjrom från Spiken, gräslök från egna trädgården, creme fraiche samt rårakor. Och bubbel i form av ekologisk cava från Spanien. 🚙💨

onsdag 12 juli 2017

Tisdag 11 juli 2017. Hemma igen.

Regnet smattrade så hemtrevligt på Plåt-Tinas tak på morgonen. Det var väl ett tecken till oss att det var dags att dra oss ifrån Danmark. Det bästa hade varit att få åka söderut igen, och fortsätta semestern ännu ett tag, men det lät sig inte göras denna dag. Arbetet väntar där hemma.


Vi åkte så sakta mot Grenå, på små vägar. Både för att det är trevligare än att åka de stora vägarna men även för att få möjlighet att leta upp ett par sista geocacher innan vi åker hem. Färjan skulle avgå klockan 13.15 så det var hyfsat gott om tid. Vallmon blommade för fullt i vägkanterna. Det var lite regn i luften hela förmiddagen, så det blev lite hastiga stopp ibland. 


Løgten är en liten by mellan Århus och Grenå.


Vi stannade för att logga en geocache och för att se på tågen. Som inte gick här nu över huvud taget. Spåret under upprustning. Oklart när det skulle komma igång igen. Danska är inte ett helt lätt språk. Eventuellt kunde vara så att det skulle bli spårvagn i stället. 


Dags att köra på färjan. Överfarten tar drygt fyra timmar och är ingen rolig upplevelse. Denna gång fick vi bra platser i fören på båten och det var gott och väl. Men vid grannbordet satt bland annat en man som tyckte mycket om att höra framförallt sin egen röst. Puh. Men han var samtidigt lite underhållande, då och då i alla fall. 


Vi anländer till Varberg. Lika grått och disigt här som i Danmark. 


Ställplatsen i hamnen ser tämligen välfylld ut. Fästningen som vakar över alltihop i bakgrunden. 

Liten sammanfattning:
Vi åkte ut den 15 juni och kom hem igen den 11 juli och har rest genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och lite in i Frankrike. Sammanlagt 328 mil. Inga missöden, allt har gått som smort, tack och lov.

Cyklarna har använts mycket flitigt och vi har nog fått mer frisk luft på den här semestern än vi varit vana vid tidigare. Holland och Belgien är bäst i klassen på att ordna egna filer och vägar för cyklisterna. Det tas även mycket hänsyn till cyklister, främst i Holland, men det kanske inte är någon högoddsare i sammanhanget. Vi cyklar alltid med hjälm och det är ovanligt i de här länderna. Inte ens barn cyklar med hjälm och vi förskräcktes flera gånger över hur farligt det kan se ut.

Vi sammanstrålade spontant med goda vännerna A och SE i Belgien för cykling och geocaching på dagarna och trevlig samvaro både dagar och kvällar. Hoppas att de håller med oss när vi säger att vi har det riktigt gott när vi träffas. Det hann gå dryga tre dygn innan vi åkte åt varsitt håll igen.

Vi har inte fricampat utan alltid stått på ställplatser eller campingar. Billigast är det utan tvekan i Frankrike, där det även är vanligt med kommunala (municipale) campingar. Standanden varierar, men det brukar vara okej. I Holland och Tyskland finns det gott om ställplatser, och de är ofta riktigt fina och bra. Ordning och reda, precis som vi svenskar vill ha det. Ställplatser ofta mycket billigare än campingplatser. Belgien är vi inte så imponerade av när det gäller campingar. Vi har betalat riktigt mycket pengar för usel camping. Men även bott på nån bra camping till vettigt pris...

Om EU kan man säga mycket förstås, både positivt och negativt. Det som ändå gynnar oss som är på resande fot är att de tidigare svindyra roamingavgifterna sedan den 15 juni är borta. Det har för oss inneburit att vi utan svårighet har kunnat leta och finna både ställplatser och campingar utmed vägen. Vi har även kunnat styra våra vägar efter vädret eftersom vi har kunnat följa alla fronterna utan problem med hjälp av våra smarta telefoner. Heja EU, i just den frågan.

Nu går tvättmaskinen varm och vi ska jobba några veckor innan det är dags för nästa semestertur. Vart den går har vi ännu inte bestämt, men det brukar lösa sig. 🙋🏻🙋🚙💨


måndag 10 juli 2017

Måndag 10 juli 2017. Mot hemlandet genom Danmark.

IEfter frukost och sedvanliga bestyren lämnade vi ställplatsen vid Kielkanalen. 


Vi tog den lilla färjan över till Rendsburg för att handla lite mat så att vi skulle klara oss ända hem utan att behöva stoppa för den detaljen i Danmark. 


Vi tänkte till och valde en liten byväg in i Danmark för att slippa de kilometerlånga köerna på motorvägen för gränskontroll. Vår väg var både bil- och folktom vid gränsen. 


Som vanligt försökte vi åka lite småvägar då och då. Men det blev ändå en del motorväg, måste ju komma nån vart också. Rågen snart mogen för skörd. 

Siktet ställdes på Egå hamn norr om Århus. För DKK 150 får vi el och toa. Duscharna låsta, passerkortsautomaten ur funktion och hamnkontoret obemannat. 


Många båtar i hamnen, dennes finare än den andra. 


Vi kom fram ganska sent och det blev middag på studs. Gott att kunna sitta ute, det har vi gjort nästan varje dag denna semester. 


Efter middagen tog vi en cykeltur för att leta två geocacher. Vi cyklade utmed stranden. För sent för ett dopp, bryggan tom. 


Mycket tång i strandkanten. 


Semestern lider mot sitt slut. Färjebiljett bokad i morgon från Grenå till Varberg. Så här har vi sett ut många gånger de här veckorna, med cykelhjälmar på för att åka ut på cykeltur. 🚙💨


söndag 9 juli 2017

Söndag 9 juli 2017. På cykel utmed NOK (Nord-Ostsee-kanal)

Nu suger vi ut det sista av semestern. Vi bestämde att stanna kvar en natt till i Schacht-Audorf för att få en sista heldag på cykel utmed Nord-Ostsee-kanal, eller Kielkanalen som den oftast kallas. 


Det var flera husbilar som lämnade ställplatsen på morgonen. Då kunde vi flytta fram och få första parkett för att se alla båtarna som passerade på kanalen. 


Första parkett, som sagt. 


Även de stora fartygen hade bra fart förbi oss. Tid är pengar?


Det kändes som de nästan körde över oss. 


Det var fint att cykla utmed kanalen. Kul när det kom ännu en båt. 


Cykelstudie. 


Järnvägar som går i en stor oval inne i och över Rendsburg går över kanalen i en högbro. Tågen får köra max 60 kilometer i timmen. 


Det är inte bara stora fraktfartyg på kanalen. Här kom ett militärt fartyg. 


Och här en hjulångare!


Frampå kvällen var det fullt på ställplatsen. Vi har trevliga danskar som grannar. 


Solnedgången bränner på och vi fick hänga upp handdukar för at inte bli stekta under tiden som vi löser Melodikrysset. 


Hela arsenalen med elektronik är framme. Det ska göras en PQ för nästa dag, det ska bloggas, föras över bilder från kameran och så vidare. 

I morgon måste vi dra vidare norrut, mot Danmark och därefter hemlandet. 🚙💨